Het vitaliteitsplan
Een vitaal team
- weten wat het gezamenlijk doel is,
- bepalen wat er beter kan door feed back te geven en ontvangen,
- samen leren en bepalen waar én hoe er bijgestuurd moet worden,
- en op een gedisciplineerde manier hieraan werken.
Dat is dé manier om pro-activiteit en dus eigen regie te stimuleren in een team. Een kernuiting van een vitaal team is collegiaal hulpgedrag. Als er een gebrek aan onderlinge sociale steun van collega’s is, dan zakt vitaliteit al snel in. Dit is uit wetenschappelijk onderzoek (van Chiaburru en Harrison – 2008) in 161 steekproeven bij 78.000 werknemers duidelijk geworden. Wat hieruit vooral naar voren kwam was dat collega’s die sociale steun ervaren gelukkiger zijn, minder verzuimen en betere werkprestaties leveren. Het bovenstaande ontstaat niet altijd vanzelf. De leidinggevenden en de teamleden zijn hiervoor samen verantwoordelijk om dit te bereiken. Er zijn in dit kader een aantal teamuitdagingen, waar men samen aan werkt.
Vitale medewerker
de organisatie. Dat is in deze dynamische tijd heel belangrijk. Iedereen kent hierin zijn eigen uitdagingen. Deze uitdagingen vertalen wij naar thema’s. Soms is een thema leeftijdgebonden, zoals overgangsproblemen. Een thema kan ook in meerdere leeftijdsgroepen voorkomen, zoals overbelasting of psychisch verzuim.
Verandering
- De medewerker kent zijn eigen kwaliteiten en de kwaliteiten van de andere teamleden, taken worden hierop afgestemd waardoor de kwaliteit van de samenwerking toeneemt;
- De medewerker kent de organisatiedoelen en de samenhang met zijn of haar eigen werk, weet wat er van hem of haar verwacht wordt, geeft en vraagt feedback op functioneren;
- Zowel de leidinggevende als de medewerkers geven elkaar regelmatig feedback om zo samen te blijven leren;
- Zowel leidinggevende als medewerker hebben kennis over hoe ze vitaal kunnen worden/ blijven. Vitaliteitsklachten worden proactief herkend en zij weten hoe zij eventueel kunnen herstellen.
- Binnen het team is sprake van ‘good practice’. De leidinggevende en de medewerkers stimuleren elkaar in het bewaken van grenzen en het nemen van pauzes, en geven hierin natuurlijk zelf het goede voorbeeld.
- De leidinggevende en medewerker leren op een agile wijze gedisciplineerd samen te werken
Het resultaat
De resultaten die wij met het programma MEEVivenz Vitaal willen bereiken zijn:
- Professionals een uitdagende functie bieden waarin ze zeggenschap en autonomie hebben
- Binden en boeien van professionals
- Duurzame inzetbaarheid tot aan de pensioenleeftijd van de medewerkers stimuleren
- Ziekteverzuim voorkomen waar mogelijk
- Reputatie van MEEVivenz als ‘goed werkgever’ versterken

Mentale vitaliteit

Fysieke vitaliteit

Loopbaan vitaliteit

Gezonde werkplek

Financiële vitaliteit

Verzuim & reintegratie

Ontspanning & Inspiratie
Heb jij toch een andere vraag, neem dan contact op met hrmdesk@meevivenz.nl